Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Φωτογραφική ομάδα "LUMIERE"


Παρασκευή, 23 Ιανουάριος 2009
Φωτογραφική ομάδα "LUMIERE"


Σήμερα Παρασκευή έγινε η πρώτη συνάντηση της φωτογραφικής ομάδας του σχολείου και το όνομα αυτής LUMIERE. Mετά απο κουβέντα αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την φωτογραφία σαν μορφή τέχνης-αισθητικής-καταγραφής . Με κέφι και δεύσμευση θα συνεργαστούμε να μάθουμε την τέχνη της φωτογράφισης, θα περπατήσουμε στα σοκάκια της Ερμούπολης κρατώντας την μηχανή με μάτι διαφορετικό, θα αποτυπώσουμε το φυσικό περιβάλλον του νησιού μας με όλη την παλέτα των χρωμάτων του Αιγιοπελαγίτικου τοπίου, και ίσως να μοιραστούμε όλη αυτή την δουλειά μας με μια έκθεση φωτογραφίας.

Τα μέλη της ομάδας είναι:

Καβουρίδη Νίκη
Ζώρζος Γιώργος
Νάσσος Χρήστος
Μαρκουίζου Καίτη
Δάσκου Φραγκίσκα
Μαραγκού Σοφία
Κατρατζοπούλου Καίτη
Μπουντούρη Μαρία
Ζαχαρίου Πάρις
Κρεατσούλα Λίλα
Σφακιανάκης Γιώργος
Γαδ Αλέξης
Απόμαχος Γιάννης
Αεράκης Γιώργος
Αραγιάννη Ελένη
Δαλμυράς Σιδερής
Δούκας Βαγγέλης
Πιταούλης Νίκος
Συντονιστές καθηγητές
Ζερβός Γιώργος
Λιανός Γιάννης
Σακελλαρίου Μίλτος
Σούτου Άντζελα
Παπαντωνίου Μιχάλης


Το Σάββατο τα μέλη της φωτογραφικής ομάδας πήγαμε στην πλατεία για φωτογράφιση. Κρύο τσουχτερό, αέρας σύννεφα....και νάμαστε στη παιδική βιβλιοθήκη να συζητάμε για προοπτική και αφαίρεση... Άλλη ματιά μετά ...Το δημαρχείο, το αέτωμα,το παγκάκι.....Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας...


Γιατί αγαπάμε τη φωτογραφία;

Την αγαπάμε διότι η φωτογραφία κατασκευάζει την πραγματικότητα είτε έχει αυτή την πρόθεση είτε όχι. Γιατί μπορείς να μοιραστείς στιγμές, καταστάσεις, αλλά και να τις κρατήσεις για πάντα. Διότι διεγείρει τη φαντασία αφού αφήνεται ελεύθερη. Ένα χαμόγελο, δυο μάτια, ένα σούρουπο, μια αγκαλιά ανοιχτή ή μια υψωμένη γροθιά... αυτά είναι εκεί, μόνα τους αλλά πανίσχυρα να ξυπνήσουν αναμνήσεις ή να κεντρίσουν τη σκέψη. Η φωτογραφία είναι για όσους δε φοβούνται να αφεθούν σε συναισθήματα, για όσων η σκέψη γρηγορεί, για όσους γοητεύονται από την αναζήτηση και δε βολεύονται με τα έτοιμα. Όπως είχε πει και ο Pablo Picasso: “I have discovered photography. Now I can kill myself. I have nothing else to learn.” Αλλά και ο Brooks Anderson: “The virtue of the camera is not the power it has to transform the photographer into an artist, but the impulse it gives him to keep in looking...”Το καδράρισμα των φωτογραφιών μας είναι το σημαντικότερο στοιχείο της κάθε εικόνας και είναι αυτό που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία της φωτογραφίας μας. Κάθε θέμα που μας κινεί το ενδιαφέρον για να το φωτογραφήσουμε , θα πρέπει να το προσεγγίζουμε με προσοχή , τόλμη και φαντασία .Βλέπετε, η φωτογραφία είναι μια απεικόνιση δυο διαστάσεων και δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος μας.
Ο άνθρωπος όταν βλέπει μια εικόνα , ταυτόχρονα ακούει , οσφραίνεται και γενικά νιώθει το περιβάλλον γύρω από την εικόνα που του κίνησε το ενδιαφέρον. Εμείς , θα πρέπει να αποτυπώσουμε την εικόνα όσο καλύτερα γίνεται , δίνοντας τελικά στον θεατή την «αίσθηση» που είχαμε τη στιγμή που φωτογραφίσαμε.

Σάββατο, 28 Φεβρουάριος 2009
Φωτογραφική ομάδα "LUMIERE"


Οnline Photoshop στα Ελληνικά!!
http://www.pixlr.com/editor/?loc=el

Μια online flash εφαρμογή, που προσφέρει το περιβάλλον του photoshop, για δωρεάν επεξεργασία εικόνων κατευθείαν από τον φυλλομετρητή σας (browser).Χωρίς καμία εγκατάσταση στον Η/Υ, μπορείτε να ανεβάσετε οποιοδήποτε αρχείο εικόνας και να χρησιμοποιήσετε όλες τις βασικές λειτουργίες επεξεργασίας, layers, φίλτρα και εφέ, χρώματα, ρυθμίσεις εμφάνισης, διαμόρφωση κειμένων κ.α. Η ταχύτητα στη χρήση της εφαρμογής είναι ικανοποιητική, το περιβάλλον εργασίας όμορφο και λειτουργικό, και σε γενικές γραμμές αφήνει καλές εντυπώσεις.
ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ
17/03/2009
Μέσα στα πλαίσια της φωτογραφικής ομάδας επιμεληθήκαμε 3 τεύχη με γνώσεις της φωτογραφικής τέχνης , με πληροφορίες για τις φωτογραφικές μηχανές, όπως επίσης και για την επεξεργασία εικόνας με ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Τεύχος πρώτο: Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΉ ΜΗΧΑΝΗ
Τεύχος Δεύτερο: ΑΡΧΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Τεύχος τρίτο : ΤΟ ΦΩΣ- PHOTOSHOP

e-mail: syroscommunity@gmail.com

e-mail: syroscommunity@gmail.com
e-mail: syroscommunity@gmail.com