Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Ευρωπαϊκό βραβείο για την Ελλάδα


Το Mεγάλο Bραβείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνας (ERC) απονεμήθηκε πρόσφατα στον Αθανάσιο Γ. Κωνσταντόπουλο, διευθυντή του Ινστιτούτου Τεχνικής Χημικών Διεργασιών και μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη. Η διάκριση του Ελληνα ερευνητή μεταξύ 2.000 υποψηφίων υπογραμμίζει την ποιότητα της καινοτόμου έρευνας στους τομείς των «πράσινων καυσίμων», που γίνεται στο ΕΚΕΤΑ, αλλά και ευρύτερα στην Ελλάδα.
Το ερευνητικό έργο που πρότεινε ο δρ Κωνσταντόπουλος με τον τίτλο ARMOS (Προηγμένοι Πολυλειτουργικοί Αντιδραστήρες για Πράσινη Κινητικότητα και Ηλιακά Καύσιμα), θα επιχορηγηθεί από το ERC με το ποσό του 1.750.000 ευρώ.
Στόχος του ARMOS είναι η ανάπτυξη «ηλιακών καυσίμων» με ουδέτερο ή και μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, χρησιμοποιώντας ως πρώτες ύλες νερό, διοξείδιο του άνθρακα και ηλιακή ενέργεια. Η ερευνητική προσέγγιση βασίζεται σε επιστήμες και τεχνολογίες υλικών, αντιδραστήρων και προσομοίωσης που έχει αναπτύξει ο δρ Κωνσταντόπουλος τα τελευταία 20 χρόνια. Το έργο ARMOS επεκτείνει και διευρύνει την ήδη βραβευμένη με την υψηλότερη επιστημονική διάκριση στην Ευρώπη (Βραβείο Descartes, Μάρτιος 2007) τεχνολογία πράσινης ενέργειας HYDROSOL, από την ίδια ερευνητική ομάδα.

e-mail: syroscommunity@gmail.com

e-mail: syroscommunity@gmail.com
e-mail: syroscommunity@gmail.com