Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!

Μέσα στα πλαίσια των φετινών εξωσχολικών δραστηριοτήτων στο 1o ΕΠΑΛ ΣΥΡΟΥ μετά από πρόταση στο Σύλλογο των Διδασκόντων και την ομόφωνη έγκριση της, αποφασίστηκε η συνέχιση του περσινού προγράμματος με τίτλο:


«ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ – ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ».
Μέσα από το περσινό πρόγραμμα, μας δόθηκε η ευκαιρία καθηγητές, μαθητές και γονείς, να δημιουργήσουμε ένα χώρο επικοινωνίας, και να βρεθούμε σε μια διαδικασία προσέγγισης και κατανόησης.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 7 καθηγητές του σχολείου και τουλάχιστον 35 μαθητές.
Οι δράσεις του προγράμματος είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία, θεατρικής ομάδας, φωτογραφικής ομάδας, ομάδας μονοπατιών.
Η συνέχεια της περσινής προσπάθειας θα συνεχισθεί με περισσότερους μαθητές και καθηγητές:
Α) ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
Δημιουργία μικτής ομάδας, με γονείς-καθηγητές-εφήβους, που μέσα από τεχνικές δραματοποίησης θα προσεγγίσει ένα θεατρικό έργο.
Στόχος μέσα από την συνύπαρξη στην μικτή ομάδα είναι να διερευνήσουμε τις δυσκολίες στην μεταξύ μας επικοινωνία & πιθανόν να σκιαγραφήσουμε τις αλλαγές εκείνες, που θα βελτίωναν τις μεταξύ μας σχέσεις.
Η τελική απόφαση για το ανέβασμα του θεατρικού έργου www.ithakes .gr , που έχει φτιαχτεί το σενάριο από την θεατρική ομάδα του ΦΕΡΕΚΥΔΗ, και που αποτυπώνει την ζωή μέσα στο σχολείο και την οικογένεια, με τις συγκρούσεις τις δυσκολίες, το σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας των εφήβων με τις νέες τεχνολογίες, και τελικά την πρόταση επί σκηνής για την δημιουργία μιας ηλεκτρονικής εφημερίδας που συμμετέχουν μαθητές- γονείς- εκπαιδευτικοί, μας έβαλε στις πρόβες κάθε Κυριακή βράδυ για όλο το χειμώνα και την άνοιξη, και βέβαια την ιδέα να φτιάξουμε μια πραγματική ηλεκτρονική εφημερίδα του σχολείου μας.
Ελπίζουμε η παράσταση να δοθεί στην φετινή σχολική χρονιά μιας και ξεκίνησαν οι εξετάσεις και διακόψαμε τις πρόβες.
Β) ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Η συμμετοχή καθηγητών - μαθητών- γονέων και σε αυτή την δράση όπως και στη θεατρική ομάδα, έχει σαν στόχο να βελτιώσει την μεταξύ μας επικοινωνία, όπως επίσης και να γνωρίσουμε το τόπο μας και την ιστορία του. Ήδη πέρυσι περπατήσαμε το νησί πολλές Κυριακές και βρεθήκαμε να απολαμβάνουμε το τοπίο όπως επίσης να ψάξουμε την ιστορία του, αναζητώντας λαογραφικά στοιχεία, που συνδέουν το χθες με το σήμερα. Για την φετινή χρονιά ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 38 μαθητές.

Γ) ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ BLOG
Η αποτύπωση όλων αυτών των διεργασιών εντός του σχολείου, πέρυσι, έγινε με την δημιουργία ενός ιστοχώρου, όπου αναρτήθηκαν, κείμενα, φωτογραφίες, σκέψεις, ιδέες .προτάσεις για ένα πιο επικοινωνιακό περιβάλλον στο χώρο του ΕΠΑΛ μεταξύ μαθητών- καθηγητών- γονέων και που αποτυπώνει το πως μπορούν οι ανθρώπινες σχέσεις, από συγκρουσιακές, να γίνουν πιο λειτουργικές και συνεργατικές, στο σχολείο, στην οικογένεια και στην κοινότητα..
Επίσης αναρτήθηκαν εργασίες μαθητών που πραγματοποιήθηκαν ενδοσχολικά σε διάφορα μαθήματα, και κάθε άλλη δραστηριότητα του σχολείου που έγινε σχολικά ή εξωσχολικά.
Ήδη ο ιστοχώρος έχει δημιουργηθεί ( http:// syroscommunity.blogspot.com) και «τρέχα γύρευε» για αναρτήσεις- συζητήσεις, απόψεις, θέσεις..
Η αναγνώριση της προσπάθειας μας έγινε ήδη από το εκπαιδευτικό ιστοχώρο
Alfavita, όπου το blog του σχολείου μας τοποθετήθηκε στα πιο ενδιαφέροντα της χώρας.
Η συνέχιση της προσπάθειας και φέτος θα είναι μια πρόκληση για βελτίωση του blog, μεγαλύτερη συμμετοχή και ανάληψη αρμοδιοτήτων στο σχεδιασμό και την λειτουργία από περισσότερους μαθητές, όπως επίσης και της ανάρτησης εκπαιδευτικού υλικού για την διδασκαλία μαθημάτων σε συνεργασία με τους καθηγητές του σχολείου μας.
Οι συντονιστές καθηγητές
Σακελλαρίου Μίλτος
Καραγιάννη Ελένη
Κοτσινάρη Μαρία
Σαλαμπάσης Νίκος

e-mail: syroscommunity@gmail.com

e-mail: syroscommunity@gmail.com
e-mail: syroscommunity@gmail.com