Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

«ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ – ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ»
Μέσα στα πλαίσια των φετινών εξωσχολικών δραστηριοτήτων στο ΕΠΑΛ ΣΥΡΟΥ μετά από πρόταση στο Σύλλογο των Διδασκόντων και την ομόφωνη έγκριση της, αποφασίστηκε η δημιουργία μικτής ομάδας συγγραφής σεναρίου, με γονείς -καθηγητές-εφήβους, που θα συγγράψει μέσα από την διεργασία της ομάδας, ένα θεατρικό έργο.
Στόχος μέσα από την συνύπαρξη στην μικτή ομάδα είναι να διερευνήσουμε τις δυσκολίες στην μεταξύ τους επικοινωνία & πιθανόν να σκιαγραφήσουμε τις αλλαγές εκείνες, που θα βελτίωναν τις μεταξύ μας σχέσεις. Κι όλα αυτά να αποτυπωθούν σε ένα θεατρικό έργο.
Εδώ, σ' αυτό το σημείο ίσως θα μπορούσαμε να πούμε δύο λόγια για το δικό μας δρόμο στο θέατρο, που μέσα από την προσέγγιση του κοινωνικού θεάτρου, προσπαθούμε να πάρουμε μηνύματα- ερεθίσματα της κοινότητας, τα οποία μέσα από την διεργασία της ομάδας να συνθέσουμε μια πρόταση-παράσταση και να την φέρουμε ξανά στην κοινότητα. Το κοινωνικό θέατρο θα λέγαμε μπορεί να οριστεί σαν κοινωνική πράξη, σαν μια εκφραστική και εκπαιδευτική λειτουργία, που χρησιμοποιώντας την δραματική πράξη ως εργαλείο και την ομαδική βίωση των δρώμενων ως παιδαγωγικό μηχανισμό, στοχεύει στη σφαιρική ψυχοπνευματική και σωματική καλλιέργεια, ανάπτυξη, ωρίμανση των μελών της ομάδας και μέσω της αλληλεπίδρασης τους, στη ανθρώπινη επικοινωνία. Η παρουσίαση στην κοινότητα της δουλειάς αυτής, λειτουργεί σαν καταλύτης για τον θεατή, που μπορεί ν΄ αναγνωρίσει δικά του βιώματα και καταστάσεις, οδηγώντας κι αυτόν σ' ένα εσωτερικό διάλογο μέσα από την ταύτιση με τα δρώμενα και πιθανόν σε διαφοροποίηση και αλλαγή στάσεων.
Η βιωματική μάθηση μέσω των Πολιτιστικών Προγραμμάτων εμπλέκει τον παιδαγωγούμενο άμεσα στην μελετώμενη πραγματικότητα, χτίζει το δημιουργικό στοχασμό του και ανοίγει ένα δια βίου διάλογο με τεχνοτροπίες, δημιουργούς και έργα τέχνης που ξαναγεννιούνται μέσα στο δικό του κόσμο.
Οι συνεργασίες με τοπικούς φορείς πολιτισμού (Κέντρο πολιτισμού και επικοινωνίας «ΦΕΡΕΚΥΔΗΣ ΕΚ ΣΥΡΙΗΣ»κ.ά.) θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών και παράλληλα θα προσφέρουν έναν πλούσιο χάρτη σχεδίων εργασίας, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, σε πολλά επίπεδα.
Σ αυτό το πλαίσιο, ξεκινά περιπατητική ομάδα με στόχο την γνωριμία με το νησί , όπως και της ιστορίας του, αναζητώντας λαογραφικά στοιχεία, που συνδέουν το χθες με το σήμερα. Η συμμετοχή καθηγητών - μαθητών- γονέων και σε αυτή την δράση όπως και στη θεατρική ομάδα, έχει σαν στόχο να βελτιώσει την μεταξύ μας επικοινωνία, όπως επίσης και να γνωρίσουμε το τόπο μας και την ιστορία του.
Η αποτύπωση όλων αυτών των διεργασιών εντός του σχολείου, θα γίνει με την δημιουργία ενός ιστοχώρου, όπου θα αναρτηθούν, κείμενα, φωτογραφίες, σκέψεις , ιδέες .προτάσεις για ένα πιο επικοινωνιακό περιβάλλον στο χώρο του ΕΠΑΛ μεταξύ μαθητών- καθηγητών- γονέων και να αποτυπώνει το πως μπορούν οι ανθρώπινες σχέσεις, από συγκρουσιακές, να γίνουν πιο λειτουργικές και συνεργατικές, στο σχολείο, στην οικογένεια και στην κοινότητα..
Ήδη ο ιστοχώρος έχει δημιουργηθεί ( http:// syroscommunity.blogspot.com) και «τρέχα γύρευε» για αναρτήσεις- συζητήσεις, απόψεις, θέσεις……
ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ …
Σακελλαρίου Μίλτος
Συντονιστής –εμψυχωτής
του προγράμματος.

Συμμετέχοντες καθηγητές

ΓΙΑΝΝΑΡΗ ΑΡΓΥΡΩ

ΖΕΡΒΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗ ΚΙΚΗ

ΡΗΓΟΥΤΣΟΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ


ΣΟΦΙΑ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ

ΚΑΛΕΤΖΙΟΥ ΜΙΝΑ


ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΚΟΤΣΙΝΑΡΗ ΜΑΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

e-mail: syroscommunity@gmail.com

e-mail: syroscommunity@gmail.com
e-mail: syroscommunity@gmail.com